Historia

Första fotbolls VM 1930

VM Pokalen som vinnarna får lyfta

Den allra första VM matchen skulle spelas mellan Frankrike och Mexico. Frankrike vann matchen med 4-1 och första målskytt i fotbolls VM blev fransmannen Lucien Laurent.Uruguay hade blivit utsedd till att hålla i den allra första VM turneringen. Det var planerat att 16 länder skulle få göra upp om pokalen men endast 13 länder dök upp. Bland annat på grund av avstånden valde flera europeiska länder att inte delta.

Med sina 8 mål blev argentinaren, Guillermo Stábile, skyttekung.

Finalen spelades mellan Uruguay och Argentina där Uruguay slutligen stod som segrare i matchen som slutade 4-2.

Uruguay hade under hela turneringen saknat landslagstränare och spelarna själva tog ut laget.

 

VM 1934 i Italien Sveriges första fotbolls vm

Värdnation för fotbolls VM 1934 blev Italien och landets diktator Benito Mussolini. Uruguay hade bojkottat turneringen i en form av protest för de europeiska lag som inte dykt upp i fotbolls VM 1930.

Sammanlagt skulle 16 lag spela i turneringen. Denna gång valde man bort gruppspelet och istället spelades direkt utslagning. Mussolini hade satsat hårt för att Italien skulle vinna turneringen samt att det skulle bli en fest för landets alla invånare. Matcherna hade för första gången spridits ut i olika städer och värdnationen stod emot trycket och lyckades tillslut vinna turneringen.

Sverige tog sig till en kvartfinal där man blev utslagna mot Tyskland.

Oldřich Nejedlý från Tjeckien blev skyttekung med sina 5 mål.

Mycket kritik riktades i efterhand att domarna hade favoriserat Italien genom hela turneringen.

 

VM 1938 i Frankrike

Den tredje upplagan av turneringen skulle spelas i Frankrike. Uruguay valde att återigen inte delta då turneringen inte spelades i Sydamerika. Österrike hade kvalat sig in till fotbolls VM men fick senare dra sig ur då Tyskland annekterat landet tidigare samma år. Det blev sammanlagt 15 lag som skulle göra upp i turneringen och Sverige blev det lag som “slapp” att spela en åttondelsfinal. Istället började Sverige spela i kvartsfinal mot Kuba som man besegrade med 8-0. I semifinalen blev det förlust mot Ungern och bronsmatchen förlorade man mot Brasilien med 4-2.

Italien lyckades försvara VM-titeln då Ungern besegrades med 4-2 i finalen.

Skyttekung blev brassen Leonidas Da Silva med sina 7 mål. Hans specialitet var den så kallade cykelsparken (bicycleta) och av vissa anses han vara upphovsmannen till denna specialare.

 

VM 1950 i Brasilien

Skottland, Turkiet och Indien hade lämnat återbud på grund av olika skäl. Det sistnämda för att det inte tilläts spela barfota och Turkiet av ekonomiska skäl. Fotbolls VM 1950 skulle endast 13 lag delta och man hade nu valt att införa gruppspel.På grund av andra världskriget skulle det dröja 12 år innan ett fotbolls VM skulle spelas igen. Denna gång skulle Brasilien stå som värdnation för turneringen.

Fyra grupper där gruppsegrarna gick till en slutgrupp. Gruppsegragren i denna grupp blev slutligen det lag som tog hem VM pokalen.

England deltog för första gången i VM 1950. Landet ansåg sig vara fotbollens hemland och hade bojkottat de första tre turneringarna. Det blev dock ingen bra start för England i VM och hela turneringen skulle senare anses som ett stort fiasko.

Sverige slutade på en tredje plats och matchen mot Brasilien sågs av 133 000 åskådare.

Detta var dock ingenting mot finalen. Matchen som spelades mellan Brasilien och Uruguay sågs av 174 000 åskådare på den klassiska Maracana stadion. Uruguay vann finalen med 2-1 och tog sitt andra VM guld.

 

Fotbolls VM 1954 i Schweiz

Under fotbolls VM 1954 valde man att gå tillbaka till gruppspel och med direkt utslagning vid kvartfinal. De lag som var seedade i gruppen behövde bara spela 2 matcher (de andra lagen spelade 3) Inför VM var Ungern stora favoriter till att ta hem mästerskapet. Allt gick som förväntat fram till finalen där man fick möta tyskarna. Ungern gjorde sitt andra mål redan efter 8 minuter men tyskarna lyckades vända och tillslut vinna matchen med 3-2.

Detta anses vara en av de största skrällarna i fotbolls VM någonsin.

Med ett genomsnitt på 5,38 mål per match blev turneringen ihågkommen som den allra målrikaste någonsin.

Sándor Kocsis, Ungern, blev skyttekung med sina 11 mål.

 

Fotbolls VM 1958 i Sverige

Fotbolls VM 1958

Detta var första turneringen där proffs, som spelade i andra ligor än den inhemska, fick vara med att dela i turneringen.Första och hittills enda fotbolls Vm som spelats i Sverige. Turneringen startade den 8 juni 1958 och 16 lag skulle göra om om VM pokalen på svensk mark.

Förhandstippade favoriten Argentina hamnade sist i gruppen. Ungern, som 1950 spelade med ett av de bästa lag någonsin, kom trea i gruppen efter Wales och Sverige.

Värdnationen Sverige tog sig alltså vidare från gruppen och i kvartsfinal fick man möta Sovjetunionen.

Efter en mållös första halvlek gjorde Kurt Hamrin och Agne Simonsson varsitt mål och Sverige vann matchen med 2-0. Matchen spelades på Råsunda inför lite drygt 32 000 åskådare.

Semifinalen spelades mot Västtyskland på ett Ullevi med 51 000 åskådare på plats. Västtyskland tog ledningen med 0-1 i den 24:e minuten men svenskarna reste på sig och vann tillslut matchen med 3-1. Kurt Hamrins mål i slutminuterna är fortfarande en av svensk fotbolls mest klassiska mål.

Sverige hade tagit sig till VM final och där skulle man få möta Brasilien. Den 29 juni 1958, inför ett slutsålt Råsunda och en viss Pelé på planen, spelades en VM final som i efterhand kommit att anses som en av de mest klassiska någonsin.

Sverige fick en drömstart och redan i den 4:e minuten gjorde Nils Liedholm matchens första mål. Glädjen varade i lite drygt fem minuter innan Braslien lyckats kvitterna genom Vava. Det blev ytterligare ett mål av Vava i första halvlek och Brasilien ledde med 2-1 inför andra halvlek.

I andra halvlek gjorde Pelé mål efter tio minuter följt av mål från Zagallo i den 68:e minuten. Sverige gjorde 4-2 i den 80:e minuten och i den 90:e minuten sköt Pelé in matchen sista mål. Matchen kom att sluta 5-2 och trots förlusten blev ett VM silver på hemmaplan en stor triumf för svenska landslaget.

Med sina 13 mål blev fransmannen Just Fontaine skyttekung.

 

Fotbolls VM 1962 i Chile

VM skulle återigen avgöras i Sydamerika. De regerande mästarna var storfavoriter då de hade en nästintill identisk startuppställning. Efter att Pelé blivit skadad redan i andra matchen trodde många att Brasilien inte skulle klara att försvara VM titeln. I Pelés frånvaro visade Garrincha varför han anses som en av världens bästa dribbler och bidrog i allra högsta grad att Brasilien återigen tog hem mästerskapet.

Med fyra mål vardera delade sex stycken spelare skytteligan. Garrincha, Vavá, Leonel Sanchez, Florian Albert, Drazan Jerkovic och Valentin Ivanov.

Sverige deltog inte i mästerskapet efter ett misslyckat kval.

 

Fotbolls VM 1966 i England

Brasilien var på jakt efter sitt tredje raka VM guld men åkte ur redan i gruppen. Pelé hade blivit skadad i matchen mot Portugal och senare ledde det brutala spelet till att Fifa ändrade reglerna så man kunde ersätta skadade spelare under matchens gång.Engelsmännen förväntade sig stordåd. Ett VM guld på hemmaplan skulle bevisa att England faktiskt var världens bästa lag.

Italienska landslaget möttes av ägg och tomater från frustrerade supportrar när de landade i Italien. Laget hade åkt ur redan i gruppen efter bland annat en förlust mot Nordkorea.

England levde upp till förväntningarna och vann mästerskapet efter en final match mot Västtyskland. Finalen anses av många som den mest dramatiska VM finalen någonsin.

Portugisen Eusébio blev skyttekung med 9 mål.

Sverige deltog inte i VM 1966.

 

Fotbolls VM 1970 i Mexico

Italien hade på papperet ett av de bästa lag nationen någonsin ställt upp med. Men det var varken Västtyskland eller Italiens VM.Pressen på de regerande mästarna England var enorma. Laget var i princip desamma som vunnit guld fyra år tidigare. Det räckte till en kvartsfinal där laget åkte ut mot Västtyskland med skyttekungen Gerd Müller i laget.

Brasilien, med stjärnor som Pelé, Roberto Rivelino och Tostao, visade upp ett magiskt sambaspel och gjorde 19 mål på fem matcher. I finalen besegrade man Italien med 4-1 och nationen blev världsmästare för tredje gången. Tack vare denna prestation fick man behålla VM pokalen “Coupe Julet Rimet”.

Pelé är den enda som blivit världsmästare tre gånger.

Tysken Gerd Müller blev skyttekung med 10 mål.

Sverige deltog i turneringen men åkte hem efter gruppspelet.

VM i Mexico anses kvalitetsmässigt vara en av de bästa turneringarna någonsin.

 

Fotbolls VM 1974 i Västtyskland

Inför det tionde mästerskapet hade man infört den nya pokalen Fifa World Cup. Man gjorde även om spelordninge. Lagen delades upp i fyra grupper där de två bästa lagen gick vidare till två nya grupper. Segrarna ur dessa grupper möttes sedan i en final. Bronsmatchen spelades mellan de lag som kommit på en andra plats i de nya grupperna.

Sverige ställde upp med spelare som Ralf Edström, Ronnie Hellström och Bo Larsson. Laget var ett av de bästa någonsin i ett VM sammanhang och det räckte till en femteplats. Brasilien hade tappat många av sina stjärnor och slutade på en fjärde plats.

De förhandstippade favoriterna Västtyskland och Nederländerna levde upp till förväntningarna och möttes senare i VM finalen. I det västtyska landslaget fanns spelare som Franz Beckenbauer och Gerd Müller. I det nederländska laget återfanns bland annat Johann Cruyff.

I finalen vann Västtyskland med 2-1, segermålet gjordes av Gerd Müller.

Skyttekung blev polacken Grzegorz Lato med 7 mål och bidrog till att Polen tog ett brons.

 

Fotbolls VM 1978 i Argentina

Laget levde upp till förväntningarna och besegrade Nederländerna i en rysare till final.Världsmästerskapen återvände ännu en gång till Sydamerika. Värdnationen Argentina hade dock blivit ifrågasatt då landets styrdes av en militärjunta men turneringen gick som planerat. Folket i Argentina hade skyhöga förväntningar på laget och allt utom VM guld skulle anses som ett misslyckande. Diego Maradona, då endast 17 år gammal, hade lämnats utanför laget trots sin enorma talang.

Sverige var med i turneringen men fick åka hem efter gruppspelet.

Matchen mellan Argentina och Peru (där Argentina var tvunget att vinna med minst 4-0) slutade 6-0 och rykten kring att matchen varit uppgjord tog fart.

Skytteligan vanns av Mario Kempes med totalt 6 mål.

 

Fotbolls VM 1982 i Spanien

Inför fotbolls VM i Spanien hade antalet lag utökats till 24. Hälften av lagen gick vidare till ytterligare ett gruppspel där lagen delades in i fyra grupper med tre lag i vardera.

De fyra gruppsegrarna gick sedan vidare till en semifinal.

Argentina, med i princip samma lag som i VM 1978 och en viss Maradona, var tillsammans med Brasilien favoriter att ta hem mästerskapet.

Brasilien gick enkelt igenom gruppspelet och med spelare som Zico i laget spelades återigen en fin sambafotboll.

Argentina visade också klass och gick vidare utan några större bekymmer.

Lagen hamnade i samma slutspels grupp, tillsammans med Italien. Båda favoriterna förlorade mot Italien och Brasilien lyckades ta en andra plats.

Efter att ha vunnit semifinal mot Polen ställdes italienarna mot Västtyskland i finalen. Italien stod som slutgiltiga segrare och tog hem sitt tredje VM guld.

Med sina 6 mål vann italienaren Paulo Rossi skytteligan.

Zico, Eder, Socrates och Roberto Falcao var några av nyckelspelarna i det brasilianska landslaget från 1982. Många anser, trots “misslyckandet i VM”, att detta landslag är ett av de bästa någonsin.

Sverige deltog inte i turneringen.

 

Fotbolls VM 1986 i Mexico och Guds hand

Maradona – ”Guds Hand”

I Sveriges frånvaro representerade Danmark Norden. Danskarna spelade bra och vann gruppen. Dessvärre tog det stopp mot Spanien i åttondelsfinalen.Ännu en gång skulle Mexico vara värdnation för mästerskapen. På grund av oroligheter och ekonomiska skäl hade man varit tvungen att flytta mästerskapen från Colombia. Spelordningen gjordes om och efter gruppspelet hamnade 16 lag i en åttondelsfinal. Detta innebar att lag som hamnade på en tredje plats kunde ta sig vidare till slutspelet.

Brasilien tog sig till en kvartsfinal och de regerande mästarna Italien åkte ur redan i åttondelsfinalen.

Det var varken Italiens eller Brasiliens VM. Detta mästerskapet skulle senare mer bli ihågkommet som Maradonas VM. Han låg bakom i princip allt och i kvartsfinalen mot England gjorde han två oförglömliga mål. Det första målet kom efter en nickduell med målvakten Peter Shilton där Maradona tillslut slog in bollen med handen (efteråt mer känd som Guds hand). Det andra målet kom efter en otrolig soloraid där Maradona dribblade av 5-6 engelska spelare för att sedan peta in bollen bakom målvakten Peter Shilton. Målet blev senare utsedd till Århundradets mål.

I semifinalen mot Belgien gjorde Maradona ytterligare 2 mål och Argentina vann matchen med 2-0.

I finalen väntade Västtyskland. Argentina inledde bra och tog ledning med två mål mot noll. Tyskarna vände och i den 81:a minuten slog Völler in 2-2 målet. Tre minuter senare slog Jorge Burruchaga, framspelad av ingen mindre än Maradona, in segermålet.

Skytteligan vanns av engelsmannen Gary Lineker med totalt 6 mål.

 

Fotbolls VM 1990 i Italien

Fotbolls VM 1990 skulle i efterhand bli ihågkommet som ett av de tråkigaste fotbolls VM någonsin. Sverige åkte ur efter tre stycken raka 1-2 förluster, bland annat i fiasko matchen mot Costa Rica.

TV tittarna svek dock inte och VM 1990 sågs av sammanlagt 26 miljarder tv-tittare, mer än 500 miljoner tv-tittare per match.

Kamerun blev det lag som överraskade mest då laget tog sig till en kvartsfinal. Matchen spelades mot England och efter 2-2 i fulltid lyckades England tillslut slå ut Kamerun i förlängningen. Roger Milla låg bakom mycket av Kameruns framgångar. Han agerade som en så kallad superinhoppare och trots att han inte startade en enda match gjorde han 4 mål.

Inför turneringen hade värdnationen en enorm press på sig. Det italienska folket krävde ett VM guld. Tillsammans med Italien vad också Argentina och Brasilien förhandsfavoriter. Argentina slog ut Brasilien i åttondelsfinalen och i semifinalen fick man möta Italien. Det blev vinst även i denna match för Argentina som fick kritik för sitt fula och defensiva spel. I finalen väntade Västtyskland.

Många anser att finalen i fotbolls VM 1990 är en av de sämsta någonsin. Argentina fortsatte med sitt defensiva spel, tillslut straffades det sig och Västtyskland vann med 1-0.

Skytteligan vanns av Salvatore Schillachi (Italien) med 6 mål.

 

Fotbolls VM 1994 i USA

Fotbolls VM 1994

Oron skulle visa sig vara obefogad då matcherna i genomsnitt sågs av 69 000 åskådare ett rekord.USA hade aldrig tidigare anordnat ett fotbolls VM och många var oroliga att publikintresset skulle svikta, då fotboll inte ännu inte fått något stort genomslag i landet.

För svensk del så blev detta fotbolls VM en enorm framgång. Laget knep tillslut en bronsmedalj och med 16 mål var Sverige det lag som gjorde flest mål i hela turneringen. Kennet Andersson vann den interna skytteligan med sina 5 mål.

Brolin var en av nyckelspelarna i det svenska landslaget och tog senare en plats i världslaget. Tyskland, Italien, Braslien och Argentina var de lag som på förhand var favoriter. I Argentina hade Maradona återigen hittat storformen men senare fastnade han i en dopingkontroll och Argentina blev utslagna redan i åttondelsfinalen.

Det nu återförenade Tyskland slogs ut i kvartsfinalen. Det blev tillslut Brasilien och Italien som skulle mötas i en ganska tråkig VM final. Det blev den första VM final som kom att avgöras på straffar, där tillslut Brasilien stod som segrare. Romario, Dunga och Mauro Sivla var några av spelarna som tog nationens fjärde VM guld.

Hristo Stoichkov och Oleg Salenko delade på skytteligan med sina 6 mål vardera. Salenko gjorde 5 av sina 6 mål i en match vilket var ett rekord i VM sammanhang.

 

Fotbolls VM 1998 i Frankrike

Turneringen utökades till 32 lag och “tredje världen” hade fått sina lag representerade. Efter framgångarna VM 94 misslyckades Sverige att kvala in sig och det blev istället Danmark som skulle få framgångar i VM. Laget tog sig till kvartsfinal där man ställdes mot Brasilien. Danskarna spelade bra och pressade Brasilien länge men förlorade tillslut matchen med 3-2.

En av turneringens mest sevärda matcher var den mellan Argentina och England. David Beckham blev utvisad tidigt i andra halvlek och engelsmännen fick kämpa för att ta matchen till straffsparkar. Dock skulle engelsmännen än en gång se sig utslagna av Argentina.

Med Ronaldo i laget ansågs Brasilien vara en av favoriterna inför mästerskapet. Det räckte hela vägen fram till en final där man tillslut förlorade mot Frankrike.

Skytteligan vanns Davor Sukker med totalt 6 mål.

 

Fotbolls VM 2002 i Sydkorea/Japan

För första gången skulle ett VM avgöras i Asien och för första gången skulle två nationer dela på mästerskapet. Länderna hade skickat in separata ansökningar men för att lugna ner heta känslor mellan länderna bestämde sig FIFA för att de skulle dela på mästerskapet. Att två nationer nu fick dela på fotbolls VM skulle visa sig fungera utmärkt. Det blev rekord i antalet TV tittare och de 64 matcherna sågs av totalt 40 miljarder. Kvalitén på spelet skulle i efterhand bli hårt kritiserat och turneringen jämfördes med Italien VM 90. Sydkoreas framgångar ansågs också bero mycket på att domsluten gick deras väg, laget tog sig till en imponerande semifinal.

Frankrike och Argentina var på förhand favoriter. Men de båda lagen fick åka hem redan efter gruppspelet. Argentina, tillsammans med Sverige, England och Nigeria hamnat i dödens grupp. Sverige lyckades vinna gruppen och England tog andra platsen. Brasilien, som för en gångs skull inte varit favoriter, lyckades ta sig till en final. Matchen spelades mot Tyskland och när slutsignalen kom stod Brasilien återigen som segrare och fick därmed sitt femte VM guld. Sverige åkte ur i åttondelsfinal mot Senegal.

Ronaldo tog hem skytteligan med sina 8 mål.

 

Fotbolls VM 2006 i Tyskland

Tyskland var värdnation och VM 2006 skulle bli en publiksuccé. Samtliga 64 matcher var slutsålda och antalet tv tittare var högre än någonsin. I efterhand rankas fotbolls VM 2006 som en av de bästa någonsin.

Kvalién på fotbollen levde dock inte alltid upp till förväntningarna och antalet mål per match blev det lägsta sedan VM 90. Skytteligan som vanns av Miroslav Klose med 5 mål var den lägsta noteringen sedan 1962.

Brasilien var återigen favoriter att ta hem mästerskapet. Med spelare som Ronaldo, Ronaldinho, Roberto Carlos och Adriano var laget (på papperet) ett av de bästa landslagen någonsin för Brasilien. Det var dock inte brasiliens VM och laget åkte ur redan i kvartsfinalen mot Frankrike. I matchen mot Ghana gjorde Ronaldo sitt 15:e VM mål och blev därmed VM-historiens meste målgörare.

Värdnationen hade på förhand blivit hårt sågade i den inhemska pressen. Laget lyckades tillslut knipa en bronsmedalj vilket var långt över de förväntningar som ställts på laget.

Finalen spelades mellan Frankrike och Italien och fick avgöras på straffar. Italien drog det längsta strået och tog hem landets fjärde VM guld.

Finalen kommer i efterhand bli mest ihågkommen av Zinedine Zidanes skallning av Marco Materazzi.

Sverige tog sig vidare efter en andra plats i gruppen. I åttondelsfinalen ställdes man mot Tyskland där man fick se sig besegrade med 2-0.

 

Fotbolls VM 2010 i Sydafrika

För första gången skulle ett världsmästerskap avgöras i Afrika. 204 av de 208 medlemsländerna i FIFA hade anmält sig till kvalspelet vilket var ett rekord. Många hade uttryckt farhågor kring att Sydafrika skulle arrangera mästerskapet, bland annat ansåg många att landet istället skulle satsa på de sociala problemen som fanns i landet.

Under turneringens gång blev domarnas insatser ett hett diskussions ämne, bland annat efter solklara offside mål och där bollen varit över mållinjen men inte dömts mål.

För värdnationen blev det, fotbollsmässigt, ett fiasko då man åkte ur redan i gruppspelet. Det var första gången någonsin en värdnation åkt ur redan i gruppspelet. Samtliga afrikanska lag, förutom Ghana, åkte ur redan i gruppspelet. Det räckte till en kvartsfinal för Ghana där man förlorade mot Uruguay.

Spanien lyckades leva upp till förväntningarna och tog hem VM guldet efter att ha besegrat Nederländerna i finalen.

David Villa, Diego Forlán, Wesley Sneijder och Thomas Müller slutade alla på fem mål och fick således dela på skytteligan.

 

Fotbolls VM 2014 i Brasilien

För andra gången skulle världsmästerskapet i fotboll avgöras i Brasilien. Landet många anser vara det mest fotbollstokiga i världen bidrog till att intresset kring mästerskapet var enormt. Finalen förväntades av att ses av över en miljard tv-tittare.

För första gången skulle domarna ha hjälp av så kallade målkameror och tekniken användes redan i gruppspelsmatchen mellan Honduras och Frankrike. Ett annat hjälpmedel, som användes för första gången i ett VM sammanhang, var den så kallade självupplösande sprejen som användes vid frisparkar.

Pressen inför VM på hemmaplan var enorm för det brasilianska landslaget, allt annat än ett VM guld skulle anses som misslyckande.

Även om spelet på planen inte var på topp så lyckades laget vinna gruppen.

Förutom Brasilien så var regerande mästarna Spanien, England, Tyskland och Argentina stora favoriter.

Flera av stornationerna fick dock problem redan i gruppspelet. England, Spanien och Italien fick åka hem redan efter avslutat gruppspel.

I efterhand skulle de visa sig vara de minder nationernas VM. Costa Ricas insatser räckte till en kvartsfinal där man förlorade mot Nederländerna efter straffsparksläggning.

Ett annat lag som överraskade var Colombia, laget tog sig genom gruppspelet med tre raka vinster och besegrade Uruguay i åttondelsfinalen. I kvartsfinalen blev det förlust mot Brasilien med 2-1. James Rodriguez låg bakom mycket av colombias framgångar med sina 6 mål och en vinst i skytteligan.

Brasilien lyckades inte leva upp till förväntningarna och åkte ur turneringen i mötet mot Tyskland i semifinalen. Brasilien blev totalt överkörda av tyskarna och matchen slutade 7-1. Det var den största segermarginalen i ett VM slutspel sedan 1938 (då Sverige besegrade Cuba med 8-0)

Många hade hoppats på en revansch i bronsmatchen men även denna gång fick Brasilen se sig besegrade mot Nederländerna i en match som slutade 3-0.

Finalen mellan Argentina och Tyskland spelades på den klassiska Maracana stadion. Argentinarna hade förväntningar på att Lionel Messi skulle föra landet till ytterligare ett VM guld likt Maradona hade gjort.

Det var dock tysklands VM och nationen tog sitt fjärde VM guld. Miroslav Klose blev VM-historiens främsta målskytt när han gjorde sitt 16:e mål